top of page
Zoeken

Rookmelders wettelijk verplicht: wat moet je weten?

Vanaf 1 januari 2020 (jawel, over enkele weken!) moet elke woning in Vlaanderen uitgerust zijn met rookmelders. Wat betekent dit? Wat zijn de vereisten? Wat moet ik doen? Alles wat je moet weten, lees je hier!

Vanaf 1 januari 2020 (jawel, over enkele weken!) moet elke woning in Vlaanderen uitgerust zijn met rookmelders. Dat besliste de Vlaamse regering drie jaar geleden. Nu komt de deadline dichtbij!


WAAROM ROOKMELDERS?

Sinds 2013 was het reeds verplicht om in huurwoningen en nieuwbouwwoningen één rookmelder per verdieping te hebben. Vanaf 2020 wordt die verplichting uitgebreid naar alle woningen in Vlaanderen. Dit om het groot aantal slachtoffers als gevolg van een woningbrand naar beneden te krijgen. (VRT nieuws) Niet het vuur maar de rook is volgens specialisten van de brandweer het gevaarlijkst. Slachtoffers stikken vaak door de rook nog voor dat de vlammen hen bereiken. Hierbij kunnen rookmelders een verschil maken!


WAT MOET IK PRECIES DOEN?

Bij de aanvraag van de bouwvergunning voor nieuwbouw of renovatiewerken moet op de plannen worden aangegeven waar de rookmelder of rookmelders geplaatst zullen worden.  (Vlaamse overheid).

De specialisten van de brandweer raden aan om minstens 1 rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping van het huis te hangen. Ook in de (kinder)slaapkamers raden ze aan om een rookmelder te plaatsen. Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen dan weer sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus af te raden. Daar kan eventueel een hittemelder gebruikt worden maar dit is geen verplichting.


WELKE ROOKMELDERS MOETEN DAT JUIST ZIJN?

Bert Brugghemans van Netwerk Brandweer geeft tips: “Let erop dat je een rookmelder koopt die tien jaar meegaat. Dat is niet alleen wettelijk verplicht maar het maakt je het ook het leven gemakkelijker. Als je een andere rookmelder koopt, met een vervangbare batterij, dan krijg je regelmatig irritante piepgeluiden die ervoor waarschuwen dat je de batterij moet vervangen. Rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat, zijn makkelijk te vinden: je vindt ze in elke doe-het-zelfwinkel.”


MEER INFO EN SPECIFICATIES OVER ROOKMELDERS

Alle specificaties over rookmelders, vind je in de brochure van de Vlaamse overheid, deze vind je hier (https://www.vlaanderen.be/publicaties/rookmelders-hoe-beschermt-u-zich-tegen-brandgevaar)

bottom of page